Motivation

Hur motiverar man sig att gå upp på morgonen?  Hur motiverar man sig när allt känns tungt och trist? Den här texten handlar om motivationsfaktorer och vad som fungerar för mig.

Det är bara att inse att man har toppar och dalar. Det är livet. Det behöver man inte vara bipolär för att märka av. Ibland känns det som att inget är omöjligt, ibland är det istället inget som fungerar. Men oftast är man där mittemellan nånstans. Om jag vet att det är en del av livet blir det lättare att stå ut. It too shall pass. Lixom.

Andra kan motivera mig. Positiva människor är som balsam för själen. De sprider sitt speciella ljus även över mig och det får mig på bra humör och gör att jag orkar lite till. Jag måste komma ihåg att andra kan berika mitt liv. Att träffa en gammal vän jag inte sett på evigheters evigheter kan göra underverk. Vissa människor har så mycket energi, charm o skönhet att det är omöjligt att inte påverkas. De är liksom självlysande med sitt starka inre ljus. De är nog, de behöver inte göra sig till. 

Samma sak tvärtom – negativa surskallar smittar med sina negativa tankar och pessimism. Jag vill inte ha dem i mitt liv.

Motiga dagar ska jag också komma ihåg allt bra jag gjort och allt som jag är bra på. Jag måste tänka på att lite depp inte får hindra mig från att få nya bra idéer och bygga upp ny kraft. Det finns dagar då det räcker att bara vara tacksam över det jag har. Det är lätt att glömma.

Jag är försiktig med att jämföra mig med andra, det brukar sällan medföra något gott. Men ibland kan man behöva komma ihåg att vi är så priviligierade, att det är ett privilegium att bara vara född i Sverige. 

Shopping funkar alltid bra på mig, det finns få saker som piggar upp så mycket som att ha något fint att ta på sig på morgonen på väg till jobbet.

Det här att göra samma sak dag ut och dag in.. Bryt mönstret! För det kan få vem som helst att tappa motivationen. Jag tar en dag ledigt och gör något helt annat, går i skogen eller åker till mitt favoritcafé och tittar på folk över min kaffe. Att bryta en rutin kan ge oväntad energi.

Så det finns små knep att ta till, man måste bara hitta dem.