Ord. Sommar.

image

1. Jag vill inte vara rädd för människor. Är det något jag inte vill vara rädd för så är det människor. Jag kan stå ut med att vara rädd för nästan vad som helst, som höga höjder, döden och sömnlöshet. Men inte människor. Inte människors känslor. Inte människors svärta och smärta och färger. Inte människors hjärtan på fat.

2. Jag vill inte bära mig genom dagarna som någon börda, utan som en superfin överraskning och världens bästa vän.

3. Jag vill att så fort det skriker i vårt huvud att vi inte är värda den här världen, och den här kramen, och den här syltkakan, så måste vi skrika tillbaka att det är jag visst det. Jag är så väldigt väldigt värd allt det här. Popsångerskan Shakira kan komma och säga att hon har jobbat så hårt hela sitt liv så därför måste hon få köpa ett jetplan. Men det är ju inte sant att någon är mer värd än någon annan. Det som är sant är att vi har olika platser att leva ifrån.

4. Jag vill inte att du gör dig själv illa nåt mer. Alltså jag vill verkligen inte att du gör dig själv illa. Alltså jag vill verkligen inte att vi håller på att göra oss själva såhär illa. Jag vill att vi genast slutar. 

5. Jag skulle vilja att vi börjar med något nytt. Jag skulle så gärna vilja att vi kunde känna oss jättemodiga när vi älskar varandra och använder stora ord och gester och känslor när vi rodnar och darrar och stammar.

6. Jag vill att vi förstår att om vi så bara viskar jättetyst i någon annans öra att oj vad jag behöver gråta, så har vi förändrat något.

7. Jag vill att vi förstår att om någon annan säger att gråt inte hos mig, det blir så blött då, så är det inte vår besvärlighet det handlar om, utan en annans skraja famn.

8. Jag vill rikta blicken bort från alla dessa speglar och ut genom fönster istället, och kanske våga spräcka det där glaset och sträcka mig ut. Vi når ju varandra. Det är inte där problemet ligger. Problemet ligger i att ibland törs vi inte titta ut. 

9. Jag vill att vi vågar säga: Shit, jag hade fel. Istället för att envist gå och tralla med i uttjänta refränger, sitta och fylla i dom gamla bilderna. Tycka Cafés lista över de sexigaste tjejerna är en mall att bli kåt av eller avundsjuk på. Och politikerna måste ju veta vad dom gör. Och mina lår är ju tjocka, det ser man ju om man tittar i den här tidningen. Allt detta för att slippa kliva in, fråga efter verkligheten och bli himla arg över hur den ser ut. Känna: jag vägrar gå med på.

10. Jag vill att vi vägrar gå med på. Jag gråter floder för att jag fortfarande går med på. Jag stryker mig över kinden för att jag fattar att det är så himla svårt att förändra det man så länge gått med på. Och där är förändringen. Att ställa sig upp mitt på skolgården och säga: Men hej. Det här är ju inte mitt fel. Att ställa sig upp mitt i den inre trädgården och säga: Men hej. Jag bjuder på hur mycket känslor och färger som jag vill. Att ställa sig upp mitt i den här världen och säga: Hej. Nu kan vi väl börja ta hand om varandra.

Fil 2016-07-12 19 48 33Det är något med orden denna sommaren. Hur de kan gå in under huden. Något med öppenheten. De spelar så stor roll, når mig. Jag ville säga något om det.