Vi måste vara mer försiktiga med hur vi använder språket

imageNågra tankar härifrån Axevalla Folkhögskola en mulen dag i juni.. 

I Sverige regnar det ena dagen och så skiner solen nästa dag. Uppenbarligen motiverar detta att folk kan säga saker som “vädret är så bipolärt”.

Detta visar, tvärtemot vad många tror, att människor är medvetna om vad bipolär sjukdom är (på en grundläggande nivå). De verkar förstå att det handlar om extrema humörsvängningar och beteendeförändringar. Men genom att det nämns i detta sammanhang visar man att det inte finns någon verklig sjukdomsinsikt. Samtidigt tyder det på en nonchalans när det inte ses som en allvarlig sjukdom som kan orsaka en stor mängd lidande hos personen som är drabbad.

Istället ser man det som något slags irriterande personlighetsdrag. Många psykiska sjukdomar används på detta sätt, för att förolämpa.

Har du aldrig hört eller sagt något i stil med: “Varför ser du så deprimerad ut, har du glömt hur man ler?” “Jag måste städa mitt kök, jag är så OCD” “Ta nu lite mer, är du anorektisk? “Du är ju schizo” “Vad du dampar!” “Han måste ha ADHD”.  Föreställ dig hur det känns för personen som har någon av de här sjukdomarna, att höra liknande saker. Skulle du inte känna det som väldigt respektlöst mot den kamp du möter varje dag?

Sanningen är, att även om vi inte menar något illa med språket vi använder, kan det drabba andra. Vad det visar är, att medan medvetenheten växer, gör förståelsen det inte.

Folk tar fortfarande inte psykiska sjukdomar på allvar, och när självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män under 50, måste detta förändras. Det facto att ingen skulle säga “Jag har sån huvudvärk, jag tror att jag har cancer” visar att vi fortfarande behandlar psykisk ohälsa och fysisk ohälsa väldigt olika, när det verkligen är så att mental hälsa bara är en aspekt av den fysiska hälsan när man tittar på ett specifikt komplext organ; hjärnan.

Så snälla, nästa gång du slänger dig med namn på en psykisk sjukdom, tänk på vad jag har sagt. Nästa gång du hör någon annan göra detta, påminn dem om den inverkan deras ord kan ha. Vi kan alla spela en roll i att avsluta det enorma stigma som omger psykisk ohälsa, och att skapa en mer förstående och accepterande värld.

Varför då? För att jag är trött på att höra ord missbrukas i fel sammanhang.

image image