Biverkningar

Jag fortsätter på temat från igår om medicin och biverkningar. Hur känns det att ta antipsykotisk medicin?  Det här en given och självklar text, om du har erfarenhet av medicinen, då vet du redan. Men det är för dem som inte har tagit medicinen eller de som är på väg att få, som informationen kan vara intressant. Det är inte meningen att oroa någon, jag vill bara skriva hur det är. Så här har jag känt av att ta antipsykotisk medicin. Jag kommer beskriva under olika rubriker för att göra det lättare  att följa.

Viktuppgång och hunger

Det här har varit min mest besvärande biverkning. Jag har under 15 månader ätit olika antidepressiva och SSRI preparat. Nu senast Olanzapin. Innan jag började med medicinen hade jag en bra ämnesomsättning och var normalviktig. Jag kunde äta mycket varje dag och inte gå upp i vikt alls. Men att lägga till olanzapin hade en omedelbar effekt. Jag blev riktigt hungrig. Naturligtvis trodde jag att detta inte spelade någon roll eftersom jag visste att jag skulle inte gå upp i vikt. Jag hade så fel. Jag gick upp ett halvkilo per månad ungefär, och hamnade slutligen på plus 10ish kilo. Jag kan inte beskriva den absolut glupande hunger jag känner på grund av läkemedlet, men att hela tiden gå runt och tänka på mat är inte roligt när man har en bakgrund som ätstörd. Än mindre att se hur vikten går uppåt.

Trötthet

Det här är ett annat stort problem med medicinerna jag har haft och har. Jag kan vara så trött att jag släpar mig fram, känner mig som en zombie. Svårt att koncentrera mig och håller på att somna titt som tätt. När jag åt en annan medicin, quetiapin, upptäckte jag att jag blev så utmattad efter att ha tagit den (till natten) att det kändes som jag inte kunde andas eller att jag skulle sluta andas. Mycket skrämmande känsla. Jag tycker att jag hela tiden är lite trött. Jag måste begränsa mina dagar och se till att jag får tillräckligt med sömn. Om jag har en tidig start på morgonen måste jag ta medicinen tidigare på kvällen.

Krypningar

Biverkningen av Seroquel var frustrerande. Om du haft restless legs vet du. Det spelade ingen roll att jag ställde mig upp, gick runt, skakade benen och armarna, den inre krypande känslan fortsatte. Det är fruktansvärt jobbigt. En del människor har så svåra krypningar att de är uppe hela nätterna. Jag är tacksam att jag alltid och till slut somnade ifrån det.

Det här var de huvudsakliga problemen jag upplevt av att ta antispykotisk och SSRI medicin. En del människor har säkert fler och svårare biverkningar. Ingen tröst, bara ett konstaterande.